Министарство спољне трговине и економских односа
Канцеларија за ветеринарство Босне и Херцеговине

Одржана конференција између БиХ и НР Кине по питању афричке куге свиња

Датум: 04.09.2023.

Дана 16.08.2023. године, захваљујући труду Амбасаде НР Кине у Босни и Херцеговини, одржана је он-лине конференција на којој су учествовали експерти НР Кине за афричку кугу свиња и представници Канцеларије за ветеринарство БиХ заједно са надлежним тијелима ентитета, те представницима ветеринарских лабораторија. 

Тема конференције је била размјена искустава и информација по питању контроле и мјера за сузбијање афричке куге свиња. Након презентације тренутног стања по питању афричке куге свиња у Босни и Херцеговини, експерти из НР Кине су презентовали методе виролошке дијагностике за афричку кугу свиња, моделе преноса болести, био сигурносне мјере прилагођене афричкој куги свиња, те најновије информације везане за производњу и тестирање вакцине против афричке куге свиња која је још у фази испитивања. 

Након одржаних презентација отворила се дискусија у којој се дошло до одређених закључака. Они су се односили на то да се овакав вид сарадње треба наставити и у будућности, не само када је у питању афричка куга свиња, него по питању ветеринарства генерално, било да се ради о размјени стручњака између ове двије државе, било у виду слања донација и других врста помоћи које би довеле до тога да се болест што прије стави под контролу и спријечи њено даље ширење. 

Министарство спољне трговине и економских односа
Канцеларија за ветеринарство
Босне и Херцеговине
Маршала Тита 9а/II
71000 Сарајево
Copyright © 2019
Веб развој : БитЛаб