Ministry of Foreign Trade and Economic Relations
Veterinary Office of Bosnia and Herzegovina

Održana konferencija između BiH i NR Kine po pitanju afričke kuge svinja (translation is not available)

Date: 04.09.2023.

Dana 16.08.2023. godine, zahvaljujući trudu Ambasade NR Kine u Bosni i Hercegovini, održana je on-line konferencija na kojoj su učestvovali eksperti NR Kine za afričku kugu svinja i predstavnici Kancelarije za veterinarstvo BiH zajedno sa nadležnim tijelima entiteta, te predstavnicima veterinarskih laboratorija. 

Tema konferencije je bila razmjena iskustava i informacija po pitanju kontrole i mjera za suzbijanje afričke kuge svinja. Nakon prezentacije trenutnog stanja po pitanju afričke kuge svinja u Bosni i Hercegovini, eksperti iz NR Kine su prezentovali metode virološke dijagnostike za afričku kugu svinja, modele prenosa bolesti, bio sigurnosne mjere prilagođene afričkoj kugi svinja, te najnovije informacije vezane za proizvodnju i testiranje vakcine protiv afričke kuge svinja koja je još u fazi ispitivanja. 

Nakon održanih prezentacija otvorila se diskusija u kojoj se došlo do određenih zaključaka. Oni su se odnosili na to da se ovakav vid saradnje treba nastaviti i u budućnosti, ne samo kada je u pitanju afrička kuga svinja, nego po pitanju veterinarstva generalno, bilo da se radi o razmjeni stručnjaka između ove dvije države, bilo u vidu slanja donacija i drugih vrsta pomoći koje bi dovele do toga da se bolest što prije stavi pod kontrolu i spriječi njeno dalje širenje. 

Ministry of Foreign Trade and Economic Relations
Veterinary Office of
Bosnia and Herzegovina
Maršala Tita 9a/II
71000 Sarajevo
Copyright © 2019
Web development : BitLab