Министарство спољне трговине и економских односа
Канцеларија за ветеринарство Босне и Херцеговине

НОВА ПРАВИЛА ИЗВОЗА У ВЕЛИКУ БРИТАНИЈУ (ЕНГЛЕСКА, ШКОТСКА И ВЕЛС)

Датум: 19.01.2021.

Изласком Велике Британије из ЕУ је дошло до нових правила када је у питању увоз у Велику Британију живих животиња и производа животињског поријекла, с тим у вези је надлежно тијело Велике Британије доставило Канцеларији за ветеринарство Босне и Херцеговине смјернице.

1.       Увоз у Велику Британију

Нови систем Import of Products, Animals, Food and Feed System (IPAFFS) ће за увозе у Велику Британију замијенити досадашњи EU TRACES NT систем за најаву увоза живих животиња, животињских производа и високо ризичне хране која није животињског поријекла (HRFNAO) .

Најава пошиљки уIPAFFS се мора обавити од стране агента за увоз из Велике Британије– сваки извозник из БиХ мора имати свог агента у Великој Британији који ће обавити најаву пошиљке за њега.

Више информација на овом линку:

https://www.gov.uk/guidance/importing-live-animals-or-animal-products-from-non-eu-countries

Комерцијални увоз паса, мачака и творова

Питања и одговори

Допуна информација према обавјештењу надлежног органа Уједињеног Краљевства

Сада је на снази Увоз животиња и производа животињског поријекла и Одобрене земље (амандмани) Регулативе 2022 (2022/735). То значи да ће услови увоза за животиње и производе животињског поријекла специфични за поједину земљу, заједно с повезаним захтјевима сертификације, бити објављени на www.gov.uk, а не на пописима трећих земаља у законодавству Уједињеног Краљевства. То укључује информације о одобреним плановима контроле резидуа за производе животињског поријекла(POAO).

Земље које нису чланице ЕУ а имају одобрење за извоз животиња и животињских производа у Велику Британију су наведени на овом линку:

https://www.data.gov.uk/dataset/b92627b0-dd7b-4e1d-ba36-e25424f55eeb/non-eu-countries-approved-to-export-animals-and-animal-products-to-great-britain

Одобрени планови резидуа су наведени на овом линку:

https://www.legislation.gov.uk/eudn/2011/163

Уједињено Краљевство је извршило даље ревизије модела здравствених сертификата за увоз пошиљака животиња и животињских производа у Велику Британију, за спровођење до 1. марта 2023. Имајте на уму да Уједињено Краљевство планира ажурирати све потврде за животиње и животињске производе до краја године како би одражавале законске промјене на нашим пописима трећих земаља-неопходно је да се извозник редовно информише о свим промјенама и обавијести Канцеларију за ветеринарство БиХ о истим како би се подузеле све активности за осигуравање потребног модела сертификата.

Министарство спољне трговине и економских односа
Канцеларија за ветеринарство
Босне и Херцеговине
Маршала Тита 9а/II
71000 Сарајево
Copyright © 2019
Веб развој : БитЛаб