Министарство спољне трговине и економских односа
Канцеларија за ветеринарство Босне и Херцеговине

ОБАВИЈЕСТ СВИМ ИЗВОЗНИЦИМА ОВАЦА, ЈАГЊАДИ И КОЗА

Датум: 03.11.2015.

ОБАВИЈЕСТ СВИМ ИЗВОЗНИЦИМА ОВАЦА, ЈАГЊАДИ И КОЗА

Министарство пољопривреде Краљевине Саудијске Арабије је обавијестило надлежне институције Босне и Херцеговине о укидању забране на издавање дозволе за увоз оваца, јањади и коза из свих држава европског континента под увјетом да су проведене сљедеће посебне мјере везане за вирус Сцхмалленберг:

-          „Све животиње које су предмет извоза морају бити два пута прегледана методом (ЕЛИСА) тако да резултати налаза морају бити негативни током периода карантина од 28 дана.

-          Све животиње које су предмет извоза морају бити негативне на ПЦР након што буду стављене у карантин у периоду од седам дана прије транспорта.

-          Све животиње које се морају подлећи прегледима серологијском методом (ЕЛИСА) морају бити негативне и на ПЦР.

-          Ако животиње имају младунце у том случају се морају ставити у карантин на период од 28 дана с тиме да резултати прегледа ЕЛИСА и ПЦР буду негативни.

          Да у подручју из којег долази стока у земљи извозника није забиљежен случај обољења у периоду од годину дана прије извоза.

          Да у земљама извозницама нема забиљежених епидемиолошких болести.“

 

Процедура обавијести:

Сви извозници који добију дозволу од надлежног тијела Краљевине Саудијске Арабије за увоз оваца, јањади и коза морају 45 дана прије планираног извоза обратити се Уреду за ветеринарство БиХ у циљу припреме ветеринарског цертификата и мапе путовања.

Документи који се достављају:

1. Допис са назнаком „извоз оваца, јањади и коза у КСА“;

2. Увозна дозвола надлежног тијела Краљевине Саудијске Арабије

3. Позитивно мишљење надлежног ветеринарског инспектора о испуњавању услова карантина за животиње.

 

Документација из тачке 1 до 3 се може доставити путем електронске поште на адресу info@vet.gov.ba  или факсом на број 033 565 725 или поштом на адресу Уред за ветеринарство БиХ, Маршала Тита 9а/ИИ, 71 000 Сарајево.

Министарство спољне трговине и економских односа
Канцеларија за ветеринарство
Босне и Херцеговине
Маршала Тита 9а/II
71000 Сарајево
Copyright © 2019
Веб развој : БитЛаб