Министарство спољне трговине и економских односа
Канцеларија за ветеринарство Босне и Херцеговине

ОБАВИЈЕСТ СВИМ ИЗВОЗНИЦИМА ПОШИЉКИ ЖИВОТИЊСКОГ ПОРИЈЕКЛА И ХРАНЕ ЗА ЖИВОТИЊЕ У СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ

Датум: 23.10.2014.

Овим путем Вас обавјештавамо да смо запримили обавијест од стране Америчке амбасаде у Босни и Херцеговини о обавезној пре-регистрацији објеката за производњу хране/извозника у САД код америчке Агенције за храну и лијекове (енглески: Food And Drug Administration, FDA) које се мора обавити од стране извозника у Сједињене Америчке Државе у периоду од 01.10.2014-31.12.2014.године.
 
 
Објекти се могу пријавити на један од сљедећих начина: онлине, путем поште или факсом, али ФДА охрабрује онлине регистрацију. Молимо Вас да погледате сљедеће линкова о томе како да регистрирате свој објект или обновите регистрацију:
 
1. Упута и Регулативе:
 
2. Регистрација објеката за производњу хране: 
 
3. Регистрација конзервираних закисељених и слабо-киселих производа:
 
4. Регистрација произвођача јаја:
 
 
Америчка царинска и гранична служба (енглески: US Customs and Border Protection) наводи да ће пошиљке из објеката који нису регистрирани  или не обнове регистрацију од  01. јануара 2015. године вјероватно бити задржаване у луци по доласку у САД. 
 
Америчке Агенције за храну и лијекове-ФДА подсјећа да ће амерички увозници који подносе претходне обавијести о увозу  пошиљки хране морати доставити информацију да су објекти из којих се храна увози уредно завршили регистрацију код ФДА према горе наведеним процедурама.
 
У складу с горе наведеним, америчке Агенције за храну и лијекове-ФДА је припремила водич тзв.“Шта требате знати о регистрацији објеката за производњу хране - водич за усклађивање“ како би олакшала процес регистрације, укључујући и обнављање двогодишње регистрације:
 
 
– Наведени водич је ажуриран у 2012. години  због Закона о модернизацији сигурности хране  и садржи информације о томе који објекти се требају регистрирати и који могу бити изузети, колико се често објекти морају регистрирати и обновити регистрација, када ФДА може обуставити регистрацију, и како објекти могу поднијети пријаву за регистрацију и за обнављање регистрације.
 
"Питања и одговори у вези с регистрацијом објеката за прозводњу хране (пето издање)"
- Наведени водич је ажуриран у 2012. години и садржи питања и одговоре у вези с регистрацијом објекта за производњу храну.
 
"Неопходност разврставања производа у категорије приликом регистрације објеката који производе храну"
 
- Наведени водич садржи информације о категоријама прехрамбених производа које садржи формулар за регистрацију објекта који производе храну. 

Министарство спољне трговине и економских односа
Канцеларија за ветеринарство
Босне и Херцеговине
Маршала Тита 9а/II
71000 Сарајево
Copyright © 2019
Веб развој : БитЛаб