Министарство спољне трговине и економских односа
Канцеларија за ветеринарство Босне и Херцеговине

У БиХ одржана теренска симулацијска вјежба за слинавку и шап

Датум: 18.07.2023.

У периоду од 05. – 07. јула 2023. године, у Босни и Херцеговини је одржана теренска симулацијска вјежба коју је организовала Европска комисија за контролу слинавке и шапа (EU FMD) и сличних прекограничних болести животиња тзв. FAST болести са својим тимом експерата,  уз подршку Канцеларије за ветеринарство Босне и Херцеговине. Вјежба је организована са циљем континуираног унапређења  планова хитних мјера за контролу болести животиња, те спремности да се у хитним ситуацијама одговори на ФАСТ болести животиња.

 Циљ вјежбе је био кроз практичну вјежбу на терену тестирати протоколе и стандардне оперативне процедуре за биосигурност на фарми и особну заштиту ветеринара. Спровођење оваквог типа вјежбе доприноси систему хитне приправности, одговору и контроли болести попут слинавке и шапа, те унапређује сарадњу између свих актера укључених у контролу и сузбијање болести.

Вјежби су присуствовали ветеринари из ветеринарских организација, ветеринарски инспектори, представници надлежних ентитетских министарстава те ветеринарских лабораторија који се баве дијагностиком слинавке и шапа и других ФАСТ болести.

Иако се тема вјежбе односила на процедуре везане за слинавку и шап, принципи постављања биосигурносних баријера, исправног кориштења заштитне опреме, спровођења клиничког испитивања животиња, епидемиолошког испитивања, узорковања и транспорта узорака, нешкодљивог уклањања и процедура напуштања зараженог имања итекако се могу искористити приликом контроле и спрјечавања ширења афричке свињске куге која се недавно појавила у Босни и Херцеговини.

Министарство спољне трговине и економских односа
Канцеларија за ветеринарство
Босне и Херцеговине
Маршала Тита 9а/II
71000 Сарајево
Copyright © 2019
Веб развој : БитЛаб