Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa
Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine

Održan Regionalni forum za komunikaciju i suradnju rukovoditelja veterinarskih organizacija Zapadnog Balkana

Datum: 15.11.2021.

Ravnatelj Ureda za veterinarstvo BiH Saša Boškovićučestvovao je  na Regionalnom forumu zakomunikaciju i suradnju rukovoditelja veterinarskih organizacija ZapadnogBalkana, koji je održan 11. i 12. studenog 2021. godine u hotelu Evropau Sarajevu. Forum je održan u okviru projekta „Regionalni poslovi naiskorjenjivanju bolesti na Zapadnom Balkanu“ (REGIONAL ACTION ONDISEASE ERADICATION IN THE WESTERN BALKANS (ADEWB)).


Forum je okupio rukovoditelje veterinarskihorganizacija i imenovane državne koordinatore zemalja koje sudjeluju u (ADEWB)projektu i to: Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija,Albanija i Kosovo*, te istaknute stručnjake (ADEWB) projekta.

Na dvodnevnom forumu se razgovaralo između ostalog o Strategijiza regionalnu kontrolu klasične svinjske kuge (KSK) i afričke svinjske kuge(ASK), državnim i regionalnim planovima za naredno razdoblje kada je u pitanjuzdravlje životinja, novim projektima za Zapadni Balkan za razdoblje 2021-2023godine i drugim pitanjima vezanim za oblast veterine.


Značaj ovog Foruma ogleda se u razmjeni iskustava idobre prakse između zemalja Zapadnog Balkana kada je u pitanju suzbijanje iiskorjenjivanje bolesti životinja.

Forum je organizirao projekat (ADEWB) Europske unije usuradnji sa zemljama Zapadnog Balkana koje učestvuju u navedenom projektu (Bosnai Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija i Kosovo*).

*RezolucijaVijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija 1244

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa
Ured za veterinarstvo
Bosne i Hercegovine
Maršala Tita 9a/II
71000 Sarajevo
Copyright © 2019
Web razvoj : BitLab