Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa
Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine

Zabrana uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda za proizvođača "Mliječna industrija 99" doo iz Gradačca u Republiku Srbiju

Datum: 28.07.2021.


Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije/Uprava za veterinu obavijestila je direktora Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine Sašu Boškovića da se zabranjuje uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda  proizvođača " Mliječna industrija 99" doo iz Gradačca  zbog uočenih nepravilnosti. Kako se navodi u dopisu,  na osnovu službenog uzorkovanja mlijeka iz  gore navedenog objekta, rezultati laboratorijskih ispitivanja su pokazali da proizvod ne ispunjava uslove propisane članom 26 Zakona o sigurnosti hrane („ Službeni glasnik RS“ broj 41-09 i 17/19).

Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine je odmah poduzeo sve neophodne aktivnosti i zajedno sa veterinarskim inspektorima Republike Srbije izvršio je kontrolu procesa proizvodnje u navedenom objektu. Ustanovljeno je da je zbog greške nastale u tehnološkom procesu mlijeko lošijeg kvaliteta otišlo u prodaju. Takvo mlijeko nije zdravstveno neispravno, ali nije za ljudsku upotrebu.

Prema izvješću Uprave za veterinu Republike Srbije gore navedeni proizvođač je pripremio Akcioni plan za otklanjanje uočenih nepravilnosti čiju će provedbu kontrolisati inspekcijski tim Ureda za veterinarstvo BiH zajedno sa kantonalnom inspekcijom, s tim da će se pojačati i nadzor u navedenom objektu.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa
Ured za veterinarstvo
Bosne i Hercegovine
Maršala Tita 9a/II
71000 Sarajevo
Copyright © 2019
Web razvoj : BitLab