Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa
Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine

Dogovoreno zajedničko djelovanje BiH, Srbije i Hrvatske u borbi protiv afričke svinjske kuge

Datum: 31.07.2023.

Dana 27.07.2023. godine u Gradskoj Vijećnici u Brčkom održan je regionalni sastanak predstavnika uprava za veterinarstvo Republike Hrvatske i Republike Srbije, sa predstavnicima Ureda za veterinarstvo BiH, kao i predstavnicima nadležnih tijela za poslove veterinarstva oba entiteta i Brčko Distrikta BiH. Sastanku je prisustvovao i Gradonačelnik Brčko Distrikta BiH, gospodin Zijad Nišić. Tema sastanka je bila trenutna epidemiološka situacija po pitanju afričke svinjske kuge u ove tri države, s obzirom da ova bolest ima visok prekogranični uticaj, a od koje oboljevaju kako domaće tako i divlje svinje.

Na sastanku su prezentovani trenutni podaci o broju žarišta i oboljelih svinja u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji, kao i aktuelne mjere koje se provode u cilju sprečavanja daljeg širenja bolesti. Svi učesnici sastanka, a posebno glavni veterinarski službenici sve tri zemlje, gospođa Tatjana Karačić iz Hrvatske, gospodin Miloš Petrović iz Srbije i gospodin Saša Bošković iz Bosne i Hercegovine su naglasili da je međunarodni pristup borbi protiv afričke svinjske kuge ključan radi same prirode bolesti i sličnih geografskih, prirodnih i socioekonomskih karakteristika u sve tri države.

Jedan od glavnih zaključaka sastanka je budući nastavak saradnje i razmjene svih dostupnih informacija po pitanju afričke svinjske kuge, kao i zajednični pristup rješavanju problema afričke svinjske kuge i traženju međunarodne pomoći.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa
Ured za veterinarstvo
Bosne i Hercegovine
Maršala Tita 9a/II
71000 Sarajevo
Copyright © 2019
Web razvoj : BitLab