Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa
Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine

Omogućen nastavak plasmana proizvoda životinjskog porijekla iz BiH u kosovsko carinsko područje

Datum: 30.10.2014.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ured za veterinarstvo BiH obaviješteni su od strane Agencije za hranu i veterinarstvo Kosova da je od srijede, 29. oktobra 2014. godine, uklonjena suspenzija uvoza proizvoda životinjskog porijekla iz BiH na Kosovo, jednostrano uvedena od strane institucija Kosova krajem avgusta. Na taj način, kako je navedeno u dopisu Agencije za hranu i veterinarstvo Kosova, omogućen je nastavak plasmana ove kategorije proizvoda iz BiH u kosovsko carinsko područje.
 
Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ured za veterinarstvo BiH još jednom ističu da je uvođenje suspenzivnih mjera od strane institucija Kosova bilo u potpunosti neosnovano i u koliziji sa savremenim pravilima međunarodne trgovine, između ostalog, sadržanim i u Sporazumu CEFTA 2006, čije su strane ugovornice i BiH i Kosovo, te da je ovakvim postupkom institucija Kosova pričinjena nenadoknadiva šteta ne samo izvoznicima iz BiH na Kosovo, nego i cjelokupnoj mljekarskoj industriji u BiH.
 

Napominjemo da su, u okviru svojih zakonom definiranih nadležnosti, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ured za veterinarstvo BiH u prethodnom periodu poduzeli čitav set mjera i aktivnosti na unutrašnjem, ali i vanjskom planu kako bi suspenzivne mjere uvedene od strane institucija Kosova bile uklonjene u što kraćem vremenskom periodu. Istovremeno, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ured za veterinarstvo BiH izražavaju čvrsto opredjeljenje da u okviru nadležnih tijela CEFTA, te u budućim kontaktima s institucijama Evropske unije, i dalje nastave insistirati na poštivanju trgovinskih pravila na koja su se ugovorno obavezali svi subjekti u regionu.  

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa
Ured za veterinarstvo
Bosne i Hercegovine
Maršala Tita 9a/II
71000 Sarajevo
Copyright © 2019
Web razvoj : BitLab